Program Hösten 2022

PDF med program: Program SFN hösten 2022.

Under hösten 2022 är vår förhoppning att främst återgå till föreläsningar som kommer hållas på plats i Segerfalksalen (BMC, Sölvegatan 17 i Lund).


Kommande programpunkter

Exklusiv guidad tur: Disgusting Food Museum

Torsdag 29 september

Mat är så mycket mer än överlevnad. Ovanlig mat från exotiska kulturer har alltid fascinerat oss. Obekant mat kan vara delikat, eller något man måste lära sig tycka om. Kulturella skillnader kan skapa barriärer, men att dela en måltid är det bästa sättet att vända en främling till en vän. Kan vi förändra våra matvanor till det bättre genom att utmana vår uppfattning av äckel? SFN får en exklusiv guidad tur på Disgusting Food Museum i Malmö. Utställningen består av 80 av världens “äckligaste” maträtter och äventyrliga besökare kommer uppskatta möjligheten att lukta och smaka några av dessa beryktade maträtter. Vågar du lukta på världens mest stinkande ost? Eller smaka på godis som görs med metallrengöringsmedel?

För full beskrivning, se https://disgustingfoodmuseum.com/

Plats: Södra Förstadsgatan 2, Malmö, vi möts upp vid entrén

Tid: 17:30

Kostnad: Rabatterat pris för medlemmar, 150 kr (250 kr för övriga). Anmälan görs senast 22 september till sydsvensknutrition@gmail.com, med medföljande Swish-betalning till 12 36 47 53 54. Anmälan är bindande. Ett begränsat antal platser finns – först till kvarn!


Kostens betydelse för barns risk att insjukna i celiaki

Elin Malmberg Hård af Segerestad, Dietist, PhD, Lunds universitet

Onsdag 26 oktober 

Elins avhandling som presenterades i våras syftar till att undersöka faktorer i små barns kost, och dess inverkan på risken att barnet insjuknar i celiaki (glutenintolerans). Celiaki drabbar vissa barn med genetisk risk, men inte alla. Kosten är en potentiell viktig miljöfaktor som kan modifieras, till skillnad från många andra miljöfaktorer. Studierna utfördes på barn i den så kallade TEDDYstudien, vilken följer barn med genetisk risk för celiaki och som samlar in information om bland annat matintag och sjukdomsmarkörer från spädbarnstiden till 15 års ålder. Avhandlingen visar att flera kostfaktorer hade samband med sjukdomsrisken, både som riskfaktor och skyddande faktorer.

Plats: Segerfalksalen (Sölvegatan 17, BMC, Lund)

Tid: 18:30

Kostnad: Gratis för medlem, icke-medlem 50 kr, 30 kr student (ej doktorand)


Bästa dieten för hälsan och planeten 

Anna Stubbendorff, Doktorand, Dietist, Kommunikatör, Lunds universitet

Onsdag 30 november

2019 publicerade en Lancet-kommission de första vetenskapligt satta målen för en framtida hållbar livsmedelsproduktion inom de planetära gränserna. Beräkningar visade att denna kost, EAT-Lancet kosten, skulle kunna vara positiv för hälsan och kunna förebygga 11 miljoner förtida dödsfall globalt varje år. Nu visar forskning från Lunds universitet att de som följer de hållbara kostråden löper mindre risk för tidig död och död i hjärt-kärlsjukdom och cancer. Anna kommer att berätta om hur våra matvanor påverkar vår miljö och hur matvanor som är bra för miljön påverkar hälsan.

Plats: Segerfalksalen (Sölvegatan 17, BMC, Lund)

Tid: 18:30

Kostnad: Gratis för medlem, icke-medlem 50 kr, 30 kr student (ej doktorand)