För höstens föreläsningar behövs det ingen anmälan för deltagande.
Tisdag 13 februari
VARFÖR BLIR VI SÅ TJOCKA OCH VARFÖR HAR VI SÅ SVÅRT ATT BLI AV MED DE EXTRA KILON?
Anders Sjödin, MD, professor i Fetmaforskning vid Nutrition, Exercise and Sports, Köpenhamns universitet
Varför blir så många tjocka och varför är det så svårt att göra något åt det? Det enkla svaret är att många av oss äter fler kalorier än vi gör av med – men sedan blir det lite mer komplicerat/spännande. Varför har det blivit så här? Så var det ju inte förr. Många faktorer i vårt moderna sätt att leva gör det lätt att hamna i en positiv ”energibalans”. När vi sedan försöker gå ner i vikt så stretar fysiologin emot vilket gör det väldigt svårt för många att hålla en hälsosam vikt. Anders kommer att prata om betydelsen av träning, stress, sömn, ätbeteenden, miljögifter mm och med hjälp av ”Biggest Looser” förklara varför det är så svårt att inte gå upp i vikt när man lyckats bli av med några extra kilon.
Plats: OBS: Föreläsningen äger rum på CRC, sjukhusområdet i Malmö, föreläsningssal 93-10-007
Tid: kl.18.30
Kostnad: Gratis för medlem, icke-medlem 100 kr, 50 kr student (ej doktorand).
Onsdag 21 mars
Årsmöte och föreläsning: ÄR EKOLOGISKT ALLTID RÄTT?
Christian Jörgensen, Fil Dr, Agrifood Economics Centre, Lunds universitet
Närodlad och ekologisk mat lyfts ofta fram av politiker och organisationer som det ”rätta” valet för konsumenten. Det finns därför en vilja att göra val i butik och upphandling till politiska beslut. För hushåll och upphandlande myndigheter innebär dock valet att vara politiskt korrekt en kostnad samtidigt som det är oklart hur konsumtionen i slutändan påverkar produktionen. Det är emellertid nödvändigt att sätta kostnaderna i relation till nyttan för att förstå om propåerna är samhällsekonomiskt motiverade. Den här föreläsningen ger en inblick i vilka kostnader som uppkommer, hur stora de är samt begränsningar och möjligheter för att förändra produktionen med valet av livsmedel. Helt enkelt, vad får man för pengarna?
Plats: Skånes universitetssjukhus i Lund, Blockets föreläsningssal 4
Tid: kl.17.30 årsmöte, mat serveras kl. 18, föreläsningen börjar kl. 18.30
Anmälan: http://www.sydsvensknutrition.org. Obs! Anmälan till förtäring är bindande. Ange även allergier eller övriga matpreferenser.
Kostnad: Gratis för medlem, icke-medlem 100 kr, 50 kr student (ej doktorand). Förtäring 60 kr
Onsdag 25 april
KOLHYDRATER OCH HÄLSA
Emily Sonestedt, nutritionist, docent i nutritionsepidemiologi,
Lunds universitet
Kolhydrater bidrar med ungefär hälften av energin i den genomsnittliga kosten i Sverige. Dessvärre är de största källorna till kolhydrater bakverk, läsk, godis och vitt mjöl. Forskningen visar att det är viktigt att kosten har rätt kolhydratkvalitet, dvs rätt sorts livsmedelskällor till kolhydrater. Hur farligt för hälsan är det egentligen att äta socker? Dör vi i förtid om vi äter för mycket socker? På denna föreläsning får vi lyssna till Emily Sonestedt som var med i expertgruppen för kolhydrater inför revideringen av de Nordiska Näringsrekommendationerna och leder en forskargrupp vid Lunds universitet som studerar sambandet mellan kolhydratkvalitet och hälsa.
Plats: Skånes universitetssjukhus i Lund, Blockets föreläsningssal 4
Tid: kl.18.30
Kostnad: Gratis för medlem, icke-medlem 100 kr, 50 kr student (ej doktorand)